in

Siamese kat

siamese kat

Siamese kat

Wil je alles weten over de siamese kat? Ik heb namelijk een heel onderzoek gedaan naar alle feiten en leuke weetjes over dit bijzondere kattenras. Ik wens jullie dan ook heel leesplezier!

Siamese kat historie

De verfijnde Siamese looks gekleed voor een elegante maskerade bal in bleke avondkleding met chique zwarte accessoires en tanzanite-blauwe ogen. Katten met lichtgekleurde jassen met zwart masker, oren, poten en staart zijn al eeuwenlang bekend in Thailand (het vroegere Siamees). Oude manuscripten beelden de katten af, maar werden pas in de late negentiende eeuw in het Westen tentoongesteld tijdens de Crystal Palace Cat Show in Londen. In mijn bog ga ik alles uitleggen over deze geweldige katsoort. Heel veel leesplezier!

Geschiedenis Siamese kat

Niet iedereen waardeerde hun ongewone uiterlijk, maar ze werden al snel modieuze huisdieren. Rond de eeuwwisseling waren ze, al was het niet eerder, populair in de Verenigde Staten. President Rutherford B. Hayes (1877-1881) en zijn vrouw Lucy waren de ontvangers van een Siamese kat die hen in 1878 was toegestuurd door Martin B. Sickels, een Amerikaanse diplomaat gestationeerd op het consulaat in Thailand. Een brief van Sickels met details over het geschenk is beschikbaar in het Rutherford B. Hayes presidentiële centrum in Fremont, Ohio.

Eerst werden alleen de katten met zeehondenpunten – een donkerbruin-zwart – getoond, maar de blauwe, chocolade- en lila-puntige Siamees werden al snel ontwikkeld en geaccepteerd in de showring. Tegenwoordig zijn Siamezen in veel verschillende puntkleuren en -patronen, inclusief tabby-punten en rookpunten.

De Siamees zelf is een natuurlijk ras, wat betekent dat het oorspronkelijke puntige patroon het resultaat was van een genetische mutatie. Het ras heeft bijgedragen aan de creatie van vele andere rassen, waaronder de Balinese, oosterse, de Himalaya-divisie van de Perzische, de Tonkinese en de Havana Brown.

De Siamees wordt erkend door alle kattenverenigingen. De International Cat Association erkent ook de Thai, beschreven als de oorspronkelijke vorm van de inheemse puntige kat van Thailand. In Thailand heten de katten Wichienmaat. Sommige mensen noemen het een oude Siamees. Het deelt de puntige vacht en dominante persoonlijkheid van de Siamees, maar heeft een meer gematigd lichaamstype.

Bekijk eerst deze video voordat je al mijn tips leest!

Persoonlijkheid Siamese kat

“Wij zijn Siamezen als u wilt. Wij zijn Siamezen als je niet wilt. “Die lijnen, gezongen door twee hooghartige Siamezen in de bekende film Lady en de Vagebond, drukken de Siamese persoonlijkheid perfect uit. Misschien wel het belangrijkste om te weten over deze katten is dat ze spraakzaam en eigenwijs zijn. Ze zullen je precies vertellen wat ze denken, met een luide, raspende stem, en ze verwachten dat je oplet en op hun advies reageert.

Siamese katten zijn erg dol op hun mensen. Ze willen graag “behulpzaam” zijn en zullen je volgen en elke beweging begeleiden. Als je gaat zitten, zit er een Siamees in je schoot en ‘s nachts zal hij met je in bed liggen, waarschijnlijk onder de dekens met zijn hoofd op het kussen.

Zorg dat je geen Siamees krijgt als het leven met een praatzieke bemoeial je gek maakt. Aan de andere kant, als je het leuk vindt om iemand te hebben om de hele dag door mee te praten, kan de Siamees je beste vriend zijn.

Zorg er wel voor dat je tijd hebt om met deze veeleisende en sociale kat door te brengen. Siamezen houden er niet van om gedurende lange periodes met rust gelaten te worden, en als je overdag werkt, kan het slim zijn om er twee van te krijgen, zodat ze elkaar gezelschap kunnen houden.

siamese kittens

Karakter Siamese kat

De Siamese is zeer intelligent, behendig, atletisch en houdt van spelen. Houd zijn drukke brein actief met puzzelspeelgoed en zijn lichaam uitgeoefend met speelgoed dat hij kan achtervolgen en een grote kattenboom die hij kan beklimmen.

Verlaat hem nooit zonder enige vorm van entertainment, of je zult waarschijnlijk thuiskomen om te ontdekken dat hij je DVR opnieuw heeft geprogrammeerd om alleen natuurprogramma’s op te nemen of op zijn minst dat je wc-papierrollen en tissueboxen er beter leeg uitzien.

Kies een Siamese kat als u uitkijkt naar tijd doorbrengen met en omgaan met uw kat. Dit is een loyale en liefdevolle katachtige die zal pruilen en pijnigen als hij weinig of geen aandacht krijgt. In het juiste huis gedijt hij echter al jarenlang.

Gezondheid Siamese kat

Zowel rashonden als katten van verschillende rassen hebben verschillende incidenten met gezondheidsproblemen die genetisch van aard kunnen zijn. Tot de problemen die de Siamees kunnen treffen, behoren:

  • Amyloïde, een ziekte die optreedt wanneer een soort eiwit genaamd amyloïde wordt afgezet in lichaamsorganen, voornamelijk de lever bij de Siamees
  • Astma/ bronchiale ziekte
  • Aangeboren hartafwijkingen zoals aortastenose

Zorg Siamese kat

De korte, fijne vacht van de Siamees wordt gemakkelijk verzorgd door wekelijks kammen, om dood haar te verwijderen en huidoliën te verdelen. Poets de tanden om parodontitis te voorkomen. Dagelijkse mondhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets.

Het is een goed idee om een ​​Siamees te houden als een kat die alleen overdekt is om hem te beschermen tegen ziektes die door andere katten worden verspreid, aanvallen van honden en de andere gevaren waarmee katten in de buitenlucht worden geconfronteerd, zoals door een auto worden geraakt. Siamezen die naar buiten gaan lopen ook het risico om te worden gestolen door iemand die zo’n mooie kat wil hebben zonder daarvoor te betalen.

Vacht, kleur en verzorging Siamese kat

Hoe de Siamees eruit ziet, is afhankelijk van de ras standaard van elke specifieke organisatie. De meeste kattenverenigingen vragen de Siamees om een ​​slank maar gespierd lichaam met lange lijnen. De wigvormige kop is lang en loopt vanaf het smalle punt van de neus naar buiten toe af naar de uiteinden van de oren en vormt een driehoek. De ongewoon grote oren zijn breed aan de basis, gericht op de punt, waardoor ze dezelfde driehoekige vorm hebben als het hoofd van de Siamese kat.

Middelgrote amandelvormige ogen zijn altijd een diep levendig blauw. Het lichaam wordt vaak beschreven als buisvormig en wordt ondersteund door lange, slanke benen, met de achterpoten hoger dan de voorpoten. De Siamees loopt op kleine, sierlijke, ovale poten en zwaait met een lange, dunne staart die taps toeloopt tot een fijn punt.

De korte laag van de Siamees heeft een fijne textuur. In de Cat Fanciers Association komt het in vier kleuren: seal point, een licht fawn tot creme body met deep seal brown points en diepbruin neusleer en pootjes; chocoladepunt, een ivoren lichaam met melkchocolade kleurige punten en kaneel roze neusleer en voetzolen; blauw punt, een blauwachtig wit lichaam met diepblauwe punten en leikleurig neusleer en voetzolen; en lila punt, een glaciaal wit lichaam met ijzig roze-grijze punten en lavendel roze neusleer en voetzolen. 

Siamese kat verenigingen

De International Cat Association biedt een reeks kleuren buiten de vierpuntskleuren die door CFA worden herkend. Ze omvatten rode punten, crème punten, zilveren punten en rookpunten.

De Traditional Cat Association erkent twee soorten Siamese, de traditionele en de klassieke, beide met een heel andere uitstraling dan de moderne Siamezen erkend door CFA, TICA en andere kattenverenigingen. De traditionele Siamees van de TCA heeft een ronde kop en een body met grote botten. De Classic Siamese van de TCA is ook dik uitgebeend maar heeft een iets langwerpiger lichaam dan de traditionele Siamees en een brede wigvormige kop. Ze komen in dezelfde vier kleuren die worden herkend door CFA, plus albino.

Hoe zit het met de Thai? De TICA-ras standaard vraagt ​​om een ​​gemodificeerd wigvormig hoofd van gemiddelde breedte met afgeronde wangen en een snuit die taps toeloopt naar een afgerond uiteinde, net als een taps toelopende schop.

Het hoofd is langer dan breed, maar niet in extreme mate. De ogen hebben een volle amandelvorm en de oren zijn middelgroot tot enigszins groot, met de punt naar buiten gericht in een kleine hoek.

Het lenige, sierlijke lichaam is matig lang maar niet buisvormig. De benen met gemiddelde lengte zijn sierlijk en worden ondersteund door middelgrote ovale poten. De staart is zo lang als de romp, taps toelopend aan de punt. De vacht is kort en zijdeachtig met een bleke, gebroken witte lichaamskleur en dichte, gelijkmatige puntkleuren.

siamese kittenssiamese kat

Geef een reactie

Geschreven door CatWomen

CatWomen

Als kattenexpert deel ik graag mijn passie en informatie in een blog!

mopperende brilsmurf

Brilsmurf

Siberische kat

Siberische kat