in , ,

Nierstenen

Wat kun je doen tegen de pijn?

Nierstenen

Nierstenen

Een niersteen is een hard, kristalachtige minerale stof die in de nier- of urinewegen wordt gevormd. In mijn blog staan de belangrijkste tips om de pijn van nierstenen te verlichten. Daarnaast geven gerenommeerde specialisten uitleg over de oorzaak, symptomen en medicatie.

Heb jij nierstenen? Schrijf er dan ook een gratis blog over of laat aan het einde een reactie achter!

De niersteen

 • Nephrolithiasis is de medische term voor nierstenen.
 • Eén op elke 20 mensen ontwikkelen nierstenen op een bepaald moment in hun leven.
 • Nierstenen vormen wanneer er een afname van het urine volume en / of een overmaat steenvormende stoffen in de urine is.
 • Uitdroging is een belangrijke risicofactor voor de vorming van niersteen.
 • Symptomen van een niersteen zijn flankpijn (de pijn kan vrij ernstig zijn) en bloed in de urine (hematurie).
 • Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals jicht, en degenen die bepaalde medicijnen of supplementen nemen, lopen risico op nierstenen.
 • Dieet en erfelijke factoren zijn ook gerelateerd aan steenvorming.
 • Diagnose van nierstenen wordt best bereikt met behulp van een echografie, intraveneuze pyleografie (IVP), of een CT-scan.
 • De meeste nierstenen zullen met de tijd door de ureter naar de blaas gaan.
 • Behandeling omvat pijnbestrijding medicijnen en in sommige gevallen medicijnen om de doorgang van urine te vergemakkelijken.
 • Indien nodig kunnen lithotripsy- of chirurgische technieken worden gebruikt voor stenen die niet door de ureter naar de blaas gaan.

Mijn naam is Eveline en ik woon in America. Om de Nederlandse taal niet te verleren blog ik. Helaas ben ik al jaren niet in Nederland geweest. Mijn blogs gaan altijd over het zelfde onderwerp. Dit heeft te maken met mijn studie en passie voor het menselijk lichaam.

Wat weet jij van dit onderwerp? Bij Blog Nederland kan iedereen een gratis blog starten! Je kunt bloggen in meer dan 75 Categorieën. Schrijf dus over de dingen die jou bezig houden.

Wat is een niersteen?

Een niersteen is een hard, kristallijne minerale stof die in de nier- of urinewegen wordt gevormd. Nierstenen zijn een algemene oorzaak van bloed in de urine (hematurie) en vaak ernstige pijn in de buik, flank of lies. Nierstenen worden soms renale berekeningen genoemd.

De toestand van de niersteen heet nephrolithiasis. Het hebben van stenen op elke plaats in de urinewegen heet urolithiasis, en de term ureterolithiasis wordt gebruikt om te verwijzen naar stenen in de ureters.

Zijn nierstenen gevaarlijk?

Iedereen kan een niersteen ontwikkelen, maar mensen met bepaalde aandoeningen en ziekten (zie hieronder) of degenen die bepaalde medicijnen gebruiken, zijn meer vatbaar voor hun ontwikkeling. Urinale stenen zijn vaker bij mannen dan bij vrouwen.

De meeste urine stenen ontwikkelen zich bij mensen van 20 tot 49 jaar en degenen die geneigd zijn aan meerdere aanvallen van stenen ontwikkelen meestal hun eerste stenen gedurende het tweede of derde decennium van het leven. Mensen die al meer dan één niersteen hebben, zijn geneigd om verdere stenen te ontwikkelen.

Bij ingezetenen van geïndustrialiseerde landen zijn nierstenen veel voorkomend dan stenen in de blaas. Het tegendeel is waar voor inwoners van ontwikkelingsgebieden van de wereld, waar blaasstenen het meest voorkomend zijn.

Dit verschil wordt geacht te zijn gerelateerd aan voedingsfactoren. Mensen die in de zuidelijke of zuidwestelijke gebieden van de VS wonen, hebben een hogere mate van niersteenvorming dan die in andere gebieden. In de afgelopen decennia is het percentage mensen met nierstenen.

Oorzaak nierstenen

Wat veroorzaak nierstenen?

Nierstenen vormen wanneer er een afname van het urine volume en / of een overmaat steenvormende stoffen in de urine is. Het meest voorkomende type niersteen bevat calcium in combinatie met oxalaat of fosfaat. Een meerderheid van de stenen zijn calciumstenen.

Andere chemische verbindingen die stenen kunnen vormen in de urinewegen omvatten urinezuur, magnesiumammoniumfosfaat (die struwietstenen vormen, zie hieronder) en het aminozuurcysteïne.

Uitdroging van verminderde vloeistofinlaat of strakke oefening zonder voldoende vloeistofvervanging verhoogt het risico op nierstenen. Obstructie van de doorstroming van urine kan ook leiden tot steenvorming.

In dit opzicht kan klimaat een risicofactor zijn voor de ontwikkeling van nierstenen, aangezien de inwoners van hete en droge gebieden meer kans hebben op ontwatering en vatbaar voor steenvorming.

Een aantal verschillende medische aandoeningen kan leiden tot een verhoogd risico op de ontwikkeling van nierstenen:

 • Gout resulteert in chronisch verhoogde hoeveelheid urinezuur in het bloed en urine en kan leiden tot de vorming van urinezuurstenen.
 • Hypercalciuria (hoog calcium in de urine), een andere geërfde conditie, veroorzaakt stenen in meer dan de helft van de gevallen. In deze toestand wordt teveel calcium geabsorbeerd uit voedsel en uitgescheiden in de urine, waar het calciumfosfaat of calciumoxalaatnierstene kan vormen.
 • Andere aandoeningen die verband houden met een verhoogd risico op nierstenen omvatten hyperparathyreoïdie, nierziekten zoals nierbuiszuuracidose en andere overgeërfde metabolische aandoeningen, waaronder cystinurie en hyperoxalurie.
 • Chronische ziekten zoals diabetes en hoge bloeddruk (hypertensie) zijn ook geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van nierstenen.
 • Mensen met ontstekingsdarmziekte hebben ook meer kans om nierstenen te ontwikkelen.
 • Degenen die doorgaan met darm- of osteomy-operatie zijn ondergaan ook een verhoogd risico op nierstenen.
 • Sommige medicijnen verhogen ook het risico op nierstenen. Deze medicijnen omvatten een aantal diuretica, antacids met calciumbevattende middelen en de proteaseremmer indinavir (Crixivan), een geneesmiddel dat gebruikt wordt om HIV-infecties te behandelen.
 • Dieetfactoren en -praktijken kunnen het risico op steenvorming bij gevoelige personen verhogen. In het bijzonder voorkomt onvoldoende vloeistofinlaat op dehydratie, die een belangrijke risicofactor voor steenvorming is.

Andere voedingspraktijken die het risico op het vormen van nierstenen kunnen verhogen, omvatten een hoge inname van dierlijk eiwit, een hoogzoutdieet, overmatig suikerverbruik, overmatige vitamine D-aanvulling en overmatige inname van oxalaathoudende voedingsmiddelen zoals spinazie.

Interessant genoeg kunnen lage calciumconsumptiecellen de calciumoxalaatbalans veranderen en resulteren in de verhoogde uitscheiding van oxalaat en een geneigdheid om oxalaatstenen te vormen.

Hyperoxalurie als een geërfde aandoening is ongewoon en staat bekend als primaire hyperoxalurie. De verhoogde niveaus van oxalaat in de urine verhogen het risico op steenvorming. Primaire hyperoxalurie is veel minder vaak dan hyperoxalurie als gevolg van dieetfactoren zoals hierboven vermeld.

Symptomen nierstenen

Hoewel sommige nierstenen geen symptomen kunnen veroorzaken (bekend als ‘stille’ stenen), hebben mensen met nierstenen vaak de plotselinge aanvang van pijnlijke, krampende pijn in hun lage rug en / of zijde, lies of buik. Veranderingen in lichaamspositie verlichten deze pijn niet.

De buik-, lies- en / of rugpijn duurt typisch en wordt ernstig, kenmerkend van colicky pijn (de pijn wordt soms aangeduid als nierkoliek). Het kan zo erg zijn dat het vaak gepaard gaat met misselijkheid en braken. De pijn is door velen beschreven als de ergste pijn van hun leven, nog erger dan de pijn van bevalling of gebroken botten.

Ze veroorzaken ook bloedige urine. Als er sprake is van infectie in de urinewegen, samen met de stenen, kunnen er koorts en koude rillingen zijn. Soms kunnen symptomen zoals problemen met urineren, urinehulp, pijn of testikelpijn door optreden van de niersteen.

Symptomen nierstenen

Wat is de behandeling voor nierstenen?

De meeste nierstenen passeren uiteindelijk binnen 48 uur door de urineweg doorheen, met voldoende vloeistofinlaat. Ketorolac (Toradol), een injecteerbare anti-inflammatoire drug, en verdovende middelen kunnen gebruikt worden voor pijnbestrijding wanneer over-the-counter pijnbestrijdingsmedicijnen niet effectief zijn.

Toradol, aspirine en NSAID’s moeten vermeden worden als lithotripsy gedaan moet worden door het verhoogde bloeddrukrisico. Intraveneuze pijnstillers kunnen worden gegeven wanneer misselijkheid en braken aanwezig zijn.

Hoewel er geen bewezen huisremedies zijn om nierstenen op te lossen, kan huisbehandeling overwogen worden voor patiënten die een bekende nierstijlen hebben. Aangezien de meeste nierstenen op bepaalde tijd via de ureter naar de blaas gaan, worden de behandelingen gericht op de controle van de symptomen.

Thuiszorg in dit geval omvat het verbruik van veel vloeistoffen. Acetaminophen (Tylenol) kan als pijnstillingsmiddel worden gebruikt als er geen contra-indicatie is voor het gebruik ervan. Als er meer pijnstillers nodig zijn, kunnen sterkere verdovende pijnstillers worden aanbevolen.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het vermogen om een ​​steen over te gaan. Deze omvatten de grootte van de persoon, voorafgaande stenen doorgang, prostaatvergroting, zwangerschap en de grootte van de steen. Een 4 mm steen heeft 80% kans op doorgang, terwijl een 5 mm steen 20% kans heeft. Stenen groter dan 9 mm tot 10 mm komen zelden voorbij zonder specifieke behandeling.

Sommige medicijnen zijn gebruikt om de doorgangsniveaus van nierstenen te verhogen. Deze omvatten calciumkanaalblokkers zoals nifedipine (Adalat, Procardia, Afeditab, Nifediac) en alfa-blokkers zoals tamsulosine (Flomax). Deze medicijnen kunnen worden voorgeschreven aan sommige mensen die stenen hebben die niet snel door het urineweg doorgaan.

Voor nierstenen die niet op zichzelf komen, wordt vaak een procedure genoemd lithotripsy gebruikt. In deze procedure worden schokgolven gebruikt om een ​​grote steen op te breken in kleinere stukken die vervolgens door het urine systeem kunnen doorlopen.

Chirurgische technieken zijn ook ontwikkeld om nierstenen te verwijderen wanneer andere behandelingsmethoden niet effectief zijn. Dit kan gebeuren door middel van een kleine incisie in de huid (percutane nefrolithotomie) of door middel van een instrument dat bekend staat als een ureteroscoop die door de urethra doorgaat en blaas in de plasbuis.

Kun je nierstenen voorkomen?

In plaats van te behandelen, is het het beste om nierstenen in de eerste plaats te voorkomen wanneer dat mogelijk is. Het kan vooral nuttig zijn om meer water te drinken, aangezien lage vloeistofinlaat en uitdroging belangrijke risicofactoren zijn voor de vorming van niersteen.

Afhankelijk van de oorzaak van de nierstenen en de medische geschiedenis van een individu worden soms veranderingen in het dieet of medicijnen aanbevolen om de kans op verdere nierstenen te verminderen. Als men een steen heeft doorgegeven, kan het bijzonder nuttig zijn om het in een laboratorium te analyseren om het precieze type steen te bepalen, zodat specifieke preventiemaatregelen kunnen worden overwogen.

Mensen die de neiging hebben om calciumoxalaatnierstenen te vormen, kunnen worden aanbevolen om hun consumptie van voedsel in oxalaat te beperken, zoals spinazie, rabarber, Zwitserse chard, bieten, tarwekiem en pinda’s. Ook citroensap of limonade kan nuttig zijn bij het voorkomen van nierstenen.

Wat is de prognose voor nierstenen?

De meeste nierstenen zullen alleen doorstaan ​​en succesvolle behandelingen zijn ontwikkeld om grotere stenen of stenen te verwijderen die niet voorbij komen. Mensen die een niersteen hebben, blijven in hun leven in gevaar voor toekomstige stenen.

Zijn huisremedies effectief voor nierstenen?

Voor sommige mensen die veel nierstenen hebben gehad, kan thuiszorg geschikt zijn. Bij het passeren van een niersteen is het drinken van veel vloeistof belangrijk. In feite is dit de belangrijkste thuiszorgmaatregel. Geneesmiddelen kunnen helpen om de pijn te beheersen (zoals eerder beschreven). Als het echter de eerste keer is dat men symptomen heeft van een niersteen, is het belangrijk om een ​​arts meteen te zien.

Wat vond u van mijn blog? Leuk? Deel hem dan voor mij op Social Media aub. Bedankt!

Geef een reactie

Duizeligheid

Duizeligheid

Als je de beslissing neemt om een periode (of definitief) in het buitenland te gaan wonen, dan ga je meestal niet over een nacht ijs maar heb je hier over nagedacht. Het toewerken naar zo een keuze, levert vaak veel voorpret op en kost vaak energie hoe dat allemaal geregeld te krijgen. Je probeert zoveel als mogelijk informatie over het desbetreffende land te verzamelen. Iedereen kan zijn eigen redenen hebben voor het vertrek. Je hebt allerlei fantasieën over hoe het zal zijn, verwachtingen over de nieuwe cultuur en doelen die je wilt bereiken. Los van motivatie, komt eigenlijk iedereen zichzelf tegen na het vertrek. Je laat vrienden en familie achter, moet wennen aan je nieuwe land, soms een compleet nieuwe taal eigen maken en een nieuw sociaal leven opbouwen. Je raakt al je vanzelfsprekendheden kwijt en je moet de tijd nemen om te wennen aan je nieuwe omgeving.

Verhuizen naar het buitenland! maar dan!