in , ,

Netelroos

Oorzaak en behandeling

Netelroos

Wat is netelroos?

Netelroos, ook bekend als urticaria, beïnvloeden ongeveer 20 procent van de mensen op een bepaald moment in hun leven. Het kan worden veroorzaakt door veel stoffen of situaties en begint meestal als een jeukende patch van huid die tot zwollen rode welts komt.

De jeuk kan mild tot ernstig zijn. Krassen, alcoholische dranken, lichaamsbeweging en emotionele stress kunnen de jeuk verergeren.

Mijn naam is Eveline uit Engeland en ik woonde vroeger in Nederland. Mijn hobby is bloggen in het Nederlands om mijn roots niet te vergeten.

Al tientallen jaren hou ik mij bezig met het menselijke lichaam. Vandaar mijn blogs over ziektes en aandoeningen. Ik heb alle belangrijke informatie over netelroos voor je gebundeld!

Netelroos Symptomen

 • Verhoogde jeukende hobbels, ofwel rood of huidkleurig.
 • “Blanching” (wanneer het wordt gedrukt, wordt het midden van een rode korf wit)

Netelroos Triggers

 • Sommige levensmiddelen (vooral pinda’s, eieren, noten en schelpdieren)
 • Geneesmiddelen, zoals antibiotica (vooral penicilline en sulfa), aspirine en ibuprofen
 • Insect steken of bijten
 • Fysieke stimuli, zoals druk, koude, hitte, lichaamsbeweging of blootstelling aan de zon
 • Latex
 • Bloedtransfusies
 • Bacteriële infecties, waaronder urineweginfecties en strep keel.
 • Virale infecties, waaronder de verkoudheid, infectieuze mononucleose en hepatitis.
 • Petdander
 • Stuifmeel
 • Sommige planten, zoals gift eik en poison ivy.
 • Netelroos Beheer en Behandeling

Vermijd bekende oorzaken

Zie een allergicus, die zal proberen te zoeken naar triggers voor uw netelrooskorven en kan medicijnen aanraden om de netelroos te voorkomen of de ernst van de symptomen te verminderen. Of de behandeling alleen op voorschrift of over de balie beschikbaar is, hangt af van verschillende factoren, waaronder hoe ongemakkelijk de netelrooskorven u maken.

Verschillende oorzaken

Symptomen kunnen overal van minuten tot maanden duren, of zelfs jaren. Terwijl ze lijken op insectenbietjes, zijn netelroos (ook bekend als urticaria) op verschillende manieren verschillend:

 • Netelroos kunnen op elk gebied van het lichaam verschijnen; Zij kunnen vorm veranderen, verplaatsen, verdwijnen en weer zichtbaar zijn in korte tijdsperioden.
 • De stoten – rode of huidkleurige “wheals” met duidelijke randen – verschijnen meestal plotseling en gaan zo snel weg.
 • Door op het midden van een rode korf te drukken, wordt het wit – een proces genaamd ‘blancheren’.

Er zijn twee soorten netelrooskorven – kortstondig (acuut) en langdurig (chronisch). Nochtans is het meestal levensbedreigend, hoewel eventuele zwelling in de keel of een ander symptoom dat ademhaling beperkt, een onmiddellijke noodsituatie vereist.

Is het Netelroos of Angioedema?

Angio-oedeem – zwelling van het weefsel onder het oppervlak van de huid – kan worden verward voor of geassocieerd met netelroos. Het kan worden veroorzaakt door allergische reacties, medicijnen of een erfelijke tekort aan sommige enzymen. De volgende symptomen kunnen angio-oedeem aangeven:

 • Zwelling in de ogen of in de mond
 • Zwelling van de handen, voeten of keel
 • Moeilijk ademhaling, maagkrampen of chemose (zwelling van de voering van de ogen)
 • Een allergicus kan beide netelroos en angio-oedeem diagnostiseren en behandelen.

Diagnose netelroos

In sommige gevallen is de trigger duidelijk – een persoon eet pindakaas of garnalen, en breekt dan binnen een korte tijd uit. Andere gevallen vereisen detective werk door zowel de patiënt als de arts, omdat er veel mogelijke oorzaken zijn. In enkele gevallen kan de oorzaak niet worden geïdentificeerd.

Een enkele aflevering van netelrooskorven vraagt ​​normaal gesproken niet om uitgebreid onderzoek. Als er een voedselallergie wordt vermoed, overwegen om bij te houden wat u eet. Dit helpt u om te ontdekken of er een verband bestaat tussen wat u eet en wanneer u uitbarstelt met netelrooskorven.

Chronische kakels moeten worden beoordeeld door een allergicus, die zal vragen over de medische geschiedenis van uw familie en van uw familie, stoffen die u thuis en op het werk blootstelt, blootstelling aan huisdieren of andere dieren en eventuele medicijnen die u onlangs hebt ingenomen. Als u een dagboek hebt gehouden, laat het u zien aan uw allergie specialist.

Uw allergene kan wellicht huidtests, bloedonderzoeken en urine testen uitvoeren om de oorzaak van uw netelroos te identificeren. Als een bepaald voedsel de verdachte trigger is, kan uw allergicus een huidprik test of een bloedtest doen om de diagnose te bevestigen; Zodra de trigger is geïdentificeerd, wordt u waarschijnlijk geadviseerd om dat voedsel en producten daarvan te vermijden.

In zeldzame gevallen kan de allergene een mondelinge voedseluitdaging aanraden – een zorgvuldig gecontroleerde test waarbij u een gemeten hoeveelheid van de verdachte trigger eet om te zien of netelroos ontwikkelen. Als een medicijn verdacht wordt als de trigger, kan uw allergicus soortgelijke tests uitvoeren, en een zorgvuldige drugsprobleem – vergelijkbaar met een mondelinge voedseluitdaging, maar met medicijnen – kan ook nodig zijn om de diagnose te bevestigen.

Vanwege de mogelijkheid van anafylaxis, een levensbedreigende allergische reactie, dienen deze uitdagingstests alleen onder streng medisch toezicht te worden uitgevoerd, met noodmedicatie en apparatuur bij de hand.

In gevallen waarin vasculitis de oorzaak kan zijn, kan uw allergicus een huidbiopsie uitvoeren en naar een dermatopatholoog sturen om onder een microscoop te onderzoeken. De oorzaak van chronische kakels is vaak moeilijk te identificeren.

Beheer en Behandeling van netelroos

 • Antihistamines – verkrijgbaar in de teller of op recept – zijn een aanbevolen behandeling voor netelrooskorven. Ze werken door het effect van histamine te blokkeren, een chemische stof in de huid die allergie symptomen kan veroorzaken, waaronder welts. Low-sedating of non-sedative antihistamines hebben de voorkeur.

Ze zijn effectief en langdurig (kan eenmaal per dag worden genomen) en hebben weinig bijwerkingen. Uw allergie kan een combinatie van twee of drie antihistaminica aanbevelen om uw netelroos te behandelen, samen met koude compressen of anti-itchsalven om de symptomen te vergemakkelijken.

Ernstige episodes van urticaria kunnen tijdelijk behandelen met prednison, een soortgelijke corticosteroïd medicatie of een immuunmodulator, die de ernst van de symptomen kan verminderen.

Als uw reactie zwelling van uw tong of lippen heeft, of u heeft moeite met ademhalen, kan uw allergicus een adrenaline-auto-injector voorschrijven voor u altijd te handhaven. Dit kan vroege symptomen zijn van anafylaxie, een potentieel fatale allergische reactie die ademhaling ademt en het lichaam in schok kan sturen. De enige behandeling voor anafylaxis is epinefrine.

Als u nevels ontwikkelt en uw injecteur niet in de buurt is – of als de automatische injector niet de symptomen onmiddellijk verbeteren, ga onmiddellijk naar een noodgevallenkamer. U moet ook naar de noodkamer gaan nadat u een auto-injector hebt gebruikt.

Als de oorzaak van netelrooskorrels kan worden geïdentificeerd, is de beste behandeling de trekker te voorkomen of te elimineren:

 • Voedsel: Eet geen voedsel die geïdentificeerd is om uw symptomen te veroorzaken.
 • Wrijven of krassen: Vermijd harde zeep. Frequente baden kunnen jeuk en krassen verminderen – gunstig omdat jeuk en krassen de netelroos kunnen verergeren.
 • Constante druk: Vermijd strakke kleding. Drukkorven kunnen worden opgelucht door losse kleding te dragen.
 • Temperatuur: Als u koeien ontwikkelt wanneer u koud wordt blootgesteld, zwem je niet alleen in koud water en draag altijd een epinefrine auto-injector. Vermijd blootstelling aan koude lucht en gebruik een sjaal om je neus en mond in koud weer. Als u in de kou moet zijn, draag warme kleding.
 • Zon blootstelling: Draag beschermende kleding; Zonlicht toepassen.
 • Geneesmiddelen: Stel uw arts of apotheker onmiddellijk in kennis als u vermoedt dat een specifieke medicijn uw netelroos veroorzaakt.
 • Chronische netelrooskorven

Sommige gevallen van netelroos zijn langer dan zes weken en kunnen maanden of jaren duren. Deze aandoening staat bekend als chronische netelrooskorven.

Als de oorzaak niet kan worden geïdentificeerd, zelfs na een gedetailleerde geschiedenis en test, wordt de aandoening chronische idiopathische urticaria genoemd. (“Idiopathisch” betekent “onbekend.”) Ongeveer de helft van deze gevallen zijn geassocieerd met sommige immuunbevindingen.

Chronische kakels kunnen ook worden geassocieerd met schildklierziekte, andere hormonale problemen of, in zeer zeldzame gevallen, kanker. Zelfs deze conditie verdwijnt meestal in de tijd.

Fysische urticaria

Bij fysieke urticaria hebben de netelroos een fysieke oorzaak, zoals blootstelling aan hitte, kou of druk. Gemeenschappelijke triggers omvatten:

Wrijven of krabben (eenvoudige dermografie). Dit is de meest voorkomende oorzaak van fysieke urticaria. Symptomen verschijnen binnen een paar minuten op de plaats die werd gewreven of gekrast en meestal minder dan een uur bedraagt.

Druk of vernauwing. De vertraagde urticaria kan als zes tot acht uur na de druk als rode zwelling optreden (bijvoorbeeld riemen of constrictieve kleding). Symptomen kunnen ook optreden in delen van het lichaam onder constante druk, zoals de zolen van de voeten.

Temperatuurverandering Koude urticaria wordt veroorzaakt door blootstelling aan lage temperaturen, gevolgd door re-verwarming. Dit kan ernstig en levensbedreigend zijn als er algemene lichaamsafkoeling is, bijvoorbeeld na een duik in een zwembad.

Hoger lichaamstemperatuur. Cholinergische urticaria is te wijten aan een toename van de lichaamstemperatuur door zweten, oefening, warme douches en / of angst.

Blootstelling aan de zon. Zonne-urticaria kan binnen enkele minuten na blootstelling aan de zon optreden.

Ontsteking van de bloedvaten, of vasculitis, kan ook netelroos veroorzaken. Deze netelroos zijn pijnlijker dan jeukend, kunnen een blus op de huid verlaten en duurt vaak meer dan een dag.

Geef een reactie

Gordelroos

Gordelroos

Hondennamen

Hondennamen