in , ,

Het Moordspel 1987

moordspel

Moordspel

Werd de beet van een slang bij het moordspel acteur Lo van Hensbergen werkelijk fataal? Dat was de vraag van de roddelpers tijdens het eerste en tevens laatste seizoen van het programma ‘Moordspel’ met presentator Ron Brandsteder. Geproduceerd door Joop van den Ende en onder regie van de dit jaar overleden Guus Verstraete, kwam de TROS begin 1987 met dit spectaculaire Cluedo.

Hoe werkt het moordspel?

Zowel de kijkers thuis als een panel van bekende Nederlanders konden op televisie een moord oplossen. Op dat moment uniek in onze televisiegeschiedenis. Door het  programma heen werd de kijker in delen een dramatisch toneelstuk getoond waarin de moord werd gepleegd en de potentiële verdachten ieder hun eigen verhaal vertelden.

De leader boezemde mij als kind meteen al angst in, omdat deze was opgebouwd uit compositietekeningen. Ook het slot kon men spannend noemen, want de acteurs werden vanuit hun toneelstuk in de voormalige bloemenveiling in Aalsmeer opgeroepen voor een verhoor met het panel.

Hoogtepunt in de reeks mocht wel de derde aflevering worden genoemd, toen Adriënne Kleiweg vermomd als bejaarde dame werd ontmaskerd. Ten overstaan van het publiek ontdoet ze zich van haar pruik bril en legt ze haar valse gebit in de handen van de verbouwereerde Brandsteder. Nog steeds staat deze scene in mijn geheugen gegrift.

Het programma werd met veel publiciteit omringd. Weekblad Privé kwam wekelijks met een uitgebreid interview met één van de acteurs en voegde daarbij meteen de Moordspelkaart waarop je thuis een verdachte kon aankruisen. Door de spelkaart naar Aalsmeer te sturen maakte je kans op schitterende prijzen.

Uitleg moordspel

Moordspel uitleg en prijzen

In 1987 was het winnen van een auto nog een unicum en aangezien de vader van de presentator importeur bij Sony was, werden er rijkelijk walkmans en camcorders uitgedeeld.

Aan de hand van een loting kon men ook kans maken op één minuut gratis winkelen. Het zorgde voor een hilarisch spektakel bij verschillende supermarkten. Sommige winkels leken compleet geruïneerd, omdat kandidaten de winkelwagentjes in recordtempo vol gooiden met schoonmaakspullen, complete kazen en tuinstoelen.

Ron Brandsteder had als de boomlange en ietwat nerveuze presentator van de ‘Showbizzquiz’ na acht jaar besloten, dat het tijd werd voor iets nieuws. ‘Moordspel’ zou een programma moeten worden wat de ‘Showbizzquiz’ in seizoenen zou evenaren. Maar het liep echter anders.

Want in de allereerste aflevering werd de kijker meegenomen naar een landgoed waar de familie Lietaard de oudejaarsavond van 1899 vierde. De zeer oude tabaksmagnaat Adriaan Lietaard zou op deze avond zijn testament aan zijn kinderen en verdere familie bekend maken.

Bekijk een aflevering van het moordspel 

De rijkaard moest hiervoor zijn testament uit de kluis halen, waarin zich op dat moment een levensgevaarlijke slang bevond. De beet van de slang zou er voor zorgen dat Adriaan Lietaard die avond nog zou sterven en wie had dit op zijn geweten?

De rol van Adriaan Lietaard werd gespeeld door de toen al op leeftijd zijnde acteur Lo van Hensbergen. Een gerespecteerd toneelacteur. Maar tot grote schrik van velen, stierf de acteur eerdaags na de uitzending aan een hartaanval. Hoewel het toneelstuk al veel eerder was opgenomen, bracht de roddelpers zijn dood in verband met de beet van de slang. Was er werkelijk sprake van moord?

Uiteraard was dit een fabeltje, maar het kwaad was al geschied. Het vormde een smet op de rest van het seizoen. Desondanks keken er miljoenen kijkers.

Hoewel de producent nooit echt een reden heeft genoemd, kwam er geen tweede seizoen en raakte het programma in de vergetelheid. Voor Ron Brandsteder kwam er na de zomer van 1987 het populaire huwelijksprogramma ‘Ron’s Honeymoonquiz’, een formule die gelukkig nog jaren mee zou gaan.

Shishir Bestebreur, december 2017.

moordspel

2 Reacties

Laat een reactie achter
  1. Hallo Shishir, ik heb je blog enigsinds aangepast. Je moet bovenaan een titel hebben. Alleen blog erboven mag niet ivm de zoekmachine. Zoals je blog nu staat zal hij hoog komen in Google (en alle andere zoekmachines). Gr Diana van Beheer.

Geef een reactie

Maaltijdvervangers

Maaltijdvervangers

altcoins

Blog