in

Mexicaanse naakthond

Mexicaanse naakthond

Mexicaanse naakthond

In tegenstelling tot honden die zijn gemaakt door het kruisen of mengen van twee of meer rassen, wordt de Mexicaanse naakthond beschouwd als een natuurlijk ras. Eeuwenlang werd het ras gevormd door natuurlijke selectie, niet door menselijke manipulatie. Archeologisch bewijs suggereert dat de voorouders van de Mexicaanse naakthonden waren die migrerende volkeren vergezelden over de Bering-landmassa – nu verzonken – van Azië naar de Nieuwe Wereld.

De hond die we nu kennen als de Mexicaanse naakthond ontleent zijn naam aan de Azteekse god Xolotl, de god van het vuur en het escorteren van de doden naar de onderwereld, en ‘itzcuintli’, het Azteekse woord voor hond. Daarom wordt de Mexicaanse naakthond ook wel Xoloitzcuintli genoemd. Deze honden van Xolotl zouden helende krachten hebben, vooral effectief in gevallen van astma, reuma en slapeloosheid.

In het leven hebben ze boze geesten en indringers afgeschrikt en ze werden verondersteld als gids voor de doden te dienen toen ze zich een weg baanden van deze wereld naar de volgende. Helaas ging het meestal om het opofferen van de gids om de doden te vergezellen. Nog minder gelukkig werd de Mexicaanse naakthond ook als goed voedsel beschouwd.

Erkenning Mexicaanse naakthond

Niettemin bloeide ze op en ging door perioden van populariteit, beginnend in 1887, de eerste keer dat het ras werd herkend door de American Kennel Club, die het destijds aanduidde als de Mexicaanse Haarloze. Een Mexicaanse hond genaamd Mee Too was de eerste Mexicaanse naakthond geregistreerd bij de AKC.

Na die eerste golf van interesse werd er weinig gehoord van het ras, behalve een korte tijd in de schijnwerpers in 1940, toen een hond genaamd Chinito Jr. de eerste en enige Mexicaanse naakthond werd die een AKC-kampioenschap verdiende. Dierenwinkels konden de honden nauwelijks op voorraad houden.

De Mexicaanse kunstenaars Diego Rivera en Frida Kahlo beeldden hen af ​​in kunst. Mode is wispelturig, en de Mexicaanse naakthond viel opnieuw uit het zicht, zo erg zelfs dat de AKC het in 1959 afsloot. Het ras is mogelijk helemaal verdwenen, maar fans hebben het teruggebracht van de rand van uitsterven. Tegenwoordig wordt het beschouwd als een nationale schat in Mexico en werd het in 2010 uitgeroepen tot hond van het jaar. Er zijn ongeveer 30.000 wereldwijd bekend.

Na deze video zal ik alles uitleggen wat je moeten weten over dit uitzonderlijke hondenras!

Persoonlijkheid Mexicaanse naakthond

De volwassen Mexicaanse naakthond is een kalme hond die zich afzijdig houdt tegenover vreemden, maar attent is tegenover zijn familie. Hij kiest meestal één persoon als zijn favoriet, maar doet niet aan genegenheid richting andere familieleden. Een dagelijkse wandeling of een energieke speeltijd op een omheinde tuin voldoet aan zijn trainingsbehoeften.

De rest van de tijd zal hij genieten van in de zon liggen of knuffelen met jou in een poging om warm te blijven. Neem hem mee wanneer je maar kunt, hij houdt er niet van om alleen thuis te blijven. Mexicaanse naakthonden zijn uitstekende waakhonden en waarschuwen u voor alles dat u zorgen baart. Het zijn echter geen hinderlijke blaffers, dus als ze klinken, is het een goed idee om te zien wat hen heeft gestoord.

Mexicaanse naakthonden zijn op hun hoede voor vreemden en zijn niet het type hond om gemakkelijk vrienden te maken met mensen buiten hun familie. Ze zijn ook territoriaal tegenover andere dieren die op hun eigendom komen. Mexicaanse naakthonden die niet goed gesocialiseerd zijn, kunnen agressief zijn tegenover mensen of honden die ze niet kennen.

Training Mexicaanse naakthond

Train met behulp van zachte positieve versterkingstechnieken, en deze slimme en gevoelige hond zal snel leren wat je leuk en niet leuk vindt. Als hij dat eenmaal weet, is een strenge blik in het algemeen alles wat nodig is om elk wangedrag te corrigeren. Een onervaren hondeigenaar kan echter gemakkelijk door dit ras worden gemanipuleerd, dus een Mexicaanse naakthond is misschien niet de beste keuze voor een first-timer.

De Mexicaanse naakthond is ook zeer atletisch. Het schalen van een hek van twee meter is niets voor een volwassen Mexicaanse naakthond, en zelfs puppy’s kunnen klauteren over drie meter hoge hekken. Zorg ervoor dat uw werf niet vluchtveilig is. Puppy’s zijn zeer actief en kunnen destructief zijn als ze niet bezig worden gehouden met spelen en trainen. Naarmate ze ouder worden, worden ze de zachte honden die het ras typeren.

Gedrag Mexicaanse naakthond

Temperament wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een aangenaam temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen te worden vastgehouden. Kies de puppy op het midden van de weg, niet degene die zijn nestgenoten slaat of degene die zich in de hoek verstopt.

Ontmoet altijd minstens een van de ouders – meestal de moeder is degene die beschikbaar is – om ervoor te zorgen dat ze leuke temperamenten hebben waarmee je vertrouwd bent. Het ontmoeten van broers en zussen of andere familieleden van de ouders is ook nuttig om te evalueren hoe een puppy eruit zal zien als hij opgroeit.

Zoals elke hond heeft Mexicaanse naakthond behoefte aan vroege socialisatie – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Mexicaanse naakthond-puppy opgroeit tot een goed afgeronde hond. Inschrijven voor een puppy kleuterklas is een goed begin.

Gezondheid Mexicaanse naakthond

Mexicaanse naakthond lijkt een gezond ras te zijn, en het kopen bij een verantwoordelijke fokker zal ervoor zorgen dat u de gezondste Mexicaanse naakthond mogelijk krijgt. Een puppy van een gerenommeerde Mexicaanse naakthond-fokker zal worden gevaccineerd en ontwormd voordat u hem mee naar huis neemt. Verantwoordelijke fokkers gebruiken alleen fysiek gezonde, volwassen (minimaal 2 jaar of ouder) honden en testen hun fokdieren op genetische ziekten die relevant zijn voor het ras.

Gezondheidsklaringen worden niet afgegeven aan honden jonger dan 2 jaar. Dat komt omdat sommige gezondheidsproblemen niet verschijnen voordat een hond volwassen is. Om deze reden wordt het vaak aanbevolen dat honden pas worden gefokt als ze twee of drie jaar oud zijn. Hoewel het niet bekend is dat de Mexicaanse naakthond gevoelig is voor ernstige genetische aandoeningen, heeft hij bepaalde eigenschappen die zijn uiterlijk kunnen beïnvloeden en hoe u om hem geeft.

Weersomstandigheden Mexicaanse naakthond

De eerste is natuurlijk haarloosheid. Een Mexicaanse naakthond heeft bescherming tegen de zon en tegen extreem koud weer nodig. Breng overal in zijn lichaam zonnebrandcrème aan, vooral als hij licht van kleur is, en laat hem niet gedurende lange tijd buiten, tenzij hij een schaduwrijke plek heeft waar hij zich kan terugtrekken van de zonnestralen.

Bij sneeuw of koud weer, zal hij een trui of jas waarderen om hem warm te houden. Binnenshuis, laat de Mexicaanse naakthond naakt gaan, zodat hij niet oververhit raakt of huidproblemen krijgt doordat zijn poriën bedekt zijn. Het goede nieuws is dat zijn harde huid snel geneest als hij een snee of schaafwond krijgt. Een ander interessant facet aan de Mexicaanse naakthond is dat haarloosheid en gebit genetisch gekoppeld zijn.

Zorg Mexicaanse naakthond

De haarloze Mexicaanse naakthond heeft een zachte maar taaie huid die nauw aansluit op zijn lichaam. Welk klein haar hij heeft siert de bovenkant van het hoofd, de voeten en het laatste derde deel van de staart, tot aan de punt. Een gecoate Mexicaanse naakthond is volledig bedekt met kort, glad, nauwsluitend haar.

In beide varianten kan het haar elke kleur hebben. Meestal is het zwart, grijszwart, leisteen, rood, lever of brons. Sommige Mexicaanse naakthonden hebben witte vlekken en markeringen. Je zou kunnen denken dat een haarloze hond weinig tot geen verzorging nodig heeft, maar denk opnieuw na. Het is waar dat de Mexicaanse naakthond zichzelf vaak reinigt als een kat en het is onwaarschijnlijk dat hij vlooien krijgt, maar omdat hij door zijn huid en zijn voetzolen transpireert, is het belangrijk om die gebieden schoon te houden.

Mexicaanse Naakhond verzorging

Was de voeten wekelijks om er zeker van te zijn dat de talgklieren niet verstopt raken. Baad de hond om de paar weken met een zachte hondenshampoo. Het is meestal niet nodig om oliën of lotions op de huid aan te brengen.

Veeg zonnebrandcrème af nadat de hond buiten is geweest. Snijd de snelgroeiende nagels van de Mexicaanse naakthond wekelijks bij. Als je ze op de grond hoort klikken, zijn ze te lang. Hoe eerder u uw Mexicaanse naakthond introduceert om te spijkeren, hoe minder stressvol de ervaring is voor u beiden.

Poets de tanden minstens twee of drie keer per week, dagelijks is beter om tandsteen en bacteriën te verwijderen. Begin wanneer je puppy jong is, zodat hij eraan gewend zal zijn. Terwijl u borstelt, controleert u op zweren, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, gevoeligheid of ontsteking op de huid, in de oren, neus, mond en ogen en op de voeten.

Oren moeten goed ruiken, zonder veel was of smurrie binnenin, en de ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Je zorgvuldige wekelijkse examen helpt je om vroegtijdig potentiële gezondheidsproblemen te herkennen.

Voeding Mexicaanse naakthond

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: afhankelijk van de grootte van een Mexicaanse naakthond moet hij elke dag 5/8 tot 1,75 kopjes hoogwaardige hondenvoeding eten, verdeeld over twee maaltijden. Hoeveel uw volwassen hond eet hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau.

Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voedsel nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die de hele tijd zit te luieren. De kwaliteit van hondenvoer die je koopt, maakt ook een verschil, hoe beter het hondenvoer, hoe verder je gaat om je hond te voeden en hoe minder je nodig hebt om je hond te voeden.

Postuur Mexicaanse naakthond

Het is gemakkelijk om een ​​Mexicaanse naakthond te overvoeren, maar obesitas kan zijn gewrichten benadrukken, dus hij mag niet vet worden. Houd uw volwassen Mexicaanse naakthond in goede vorm door zijn voedsel te meten en hem twee keer per dag te voeden in plaats van voedsel weg te laten. Als je niet zeker weet of hij te zwaar is, geef hem dan de praktijktest.

Plaats je handen op zijn rug, duimen langs de wervelkolom, met de vingers naar beneden gespreid. Je zou je ribben moeten kunnen voelen maar niet zien zonder hard te hoeven drukken. Als je dat niet kunt, heeft hij minder voedsel en meer lichaamsbeweging nodig. 

Kinderen en andere huisdieren Mexicaanse naakthond

De gezinsgerichte Mexicaanse naakthond kan goed zijn voor kinderen, vooral als hij ermee is opgevoed. Hij is echter geen groot voorstander van het trekken van zijn oren of staart, dus houdt toezicht op eventuele interacties met zeer jonge kinderen.

Leer uw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij slaapt of eet of om te proberen het hondenvoer weg te nemen. Er mag nooit een hond zonder toezicht met een kind worden achtergelaten.  De Mexicaanse naakthond kan goed overweg met andere honden en katten als ze ermee opgroeien.

Ze zijn misschien minder sociaal in de omgang met vreemde honden, en hun hoge prooidrift neigt ze om katten en andere harige dieren te achtervolgen die ze buitenshuis zien.

Mexicaanse naakthond

Geef een reactie

waarom ben jij op mijn pad gekomen

Waarom ben jij op mijn pad gekomen?

Hardlopen voor beginners

Hardlopen voor beginners