in , ,

Hondensoorten

Hondenrassen en hun geschiedenis

hondensoorten

Hondensoorten

Op dit moment zijn er 339 hondensoorten. Deze lijst verandert af een toe omdat er af een toe een nieuw ras honden word “gemaakt” door ze te kruisen. Af en toe sterft wel eens een van deze rassen uit. En soms slaagt men door een van deze uitgestorven rassen terug te brengen. Overigens zijn niet alle honden rashonden er bestaan ook een hele hoop kruisingen die niet gezien worden als een ras.

Verschillende hondensoorten

Deze honden worden soms wel eens “straathonden” genoemd. Deze benaming komt uit de 18e eeuw. Wanneer veel mensen “kweekte op maat”. Mensen hadden toen een benaming nodig voor iets dat geen ras hond was, en omdat men merkte dat deze niet-rashonden vaak geboren werden door onbedoelde liefde tussen honden van een verschillend ras op straat (een kruising). Gaven mensen de naam “straathond” aan deze honden

Volgens genetisch een onderzoek uit 1997 zijn er vier verschillende groepen hondenrassen te onderscheiden uit honden DNA die mogelijk voor vier verschillende domesticatie hebben gezorgd. Wel is duidelijk dat de hond afstamt van de wolf en dus niet van coyote, de jakhals of andere hondachtige. De verschillen tussen honden en wolven zijn dus kleiner dan met andere hondachtige.

Er zijn meerdere theorieën over hoe de wolf veranderden in een hond, maar dit is nog steeds best onduidelijk. Vroeger trokken mensen rond in groepen en jachtte voor voedsel om te kunnen overleven. Maar deze mensen leefden in het zelfde gebied als de wolf. Wolven werden dus waarschijnlijk aangetrokken door voedselresten en warme mensen.

En mensen tolereerde de wolf in hun leef omgeving omdat ze hun waarschuwden voor gevaar en wolven ruimen afval op. Er kon soms een verlaten nest wolvenjongen gevonden worden door mensen. En deze zelfde mensen konden deze wolven opvoeden. Wolven zijn best makkelijk om tam te maken ook al blijven ze onvoorspelbaar.

De tamste wolven zouden waarschijnlijk dicht bij mensen blijven. En omdat ze weer met elkaar gekruist werden, werden ze door de jaren heen steeds tammer. Mensen ontdekte ook snel dat wolven uitstekend zijn voor jagen, en ze namen daarom ook waarschijnlijk wolven mee als ze gingen jagen.

Bekijk de lijst met alle hondensoorten in de wereld.

Toen begon waarschijnlijk ook het kruisen van bepaalde eigenschappen. De precieze overgang van wolf naar hond is lastig te zeggen de oudste honden fossielen zijn ongeveer zo’n 14000 jaar oud

honden soorten

Hoewel mensen nog niet wisten wat genetica was wisten ze wel dat als ze honden met een bepaalde eigenschap kruisten ze deze eigenschappen soms weer doorgaven aan de volgende generatie. Daar door had de mens invloed op het ontstaan van nog meer ras honden. Maar er kunnen ook nieuwe ras honden ontstaan door dingen als het klimaat en het milieu.

Hondensoorten klein

De oudste hondensoorten zijn dan ook windhanden en dogachtigen. Toen mensen zich gingen vestigen in steden en in het platteland kregen honden behalve jagen ook andere taken zoals het vee of het bewaken van de woning of kleinere honden die als huisdier werden gehouden.

Door dat mensen op andere manieren gingen jagen was er ook een behoefde aan andere soorten honden, Bijvoorbeeld honden die goed prooi konden verjagen of juist honden die goed waren in het op sporen van prooi. Tot de 19de eeuw werden honden voor het meest als jacht, herders, drijf, waak en verdedigingshonden gefokt.

Daarna werden honden minder ingezet als werk hond en begonnen mensen meer op het uiterlijk te letten, sommige ras honden zijn al heel oud maar het meeste ras honden komen uit de afgelopen twee eeuwen.

Hondensoorten groot

Verschillende rassen van honden zijn in het verleden door strenge en kieskeurige selectie ontstaan. Veel voorkomende kenmerken zoals de kleur van de vacht, zijn vaak het zelfde bij een ras hond dat komt vaak door het fokken.

Om deze eigenschappen te behouden is het dus nodig nauw verwante honden met elkaar te kruisen. Dit kruisen van nauw verwante honden (dus bijvoorbeeld een twee honden die dezelfde moeder en/of vader hebben) kan lijden tot genetische overdraagbare ziektes. Als honden aan deze ziektes lijden worden zij uit de fokkerij weggehaald.

Als dit niet zou gebeuren kan hun genetische schade zich verspreiden. Tegenwoordig proberen mensen genetische ziekten te beperken met gericht fokken en door dieren die genetisch zijn aangetast uit de fokkerij te halen.

Maar af een toe kan dat lastig zijn want met sommige van deze ziektes is dit moeilijk. Sommige rassen moeten dan ook op genetische ziektes getest worden een voorbeeld is heupdysplasie, maar ook een stamboomonderzoek en ze berekenen dan ook de inteeltfactoren om het risico op deze genetische ziekten te voorkomen en zo laag mogelijk te houden.

Honden zijn er dus in allemaal verschillende soorten en maten. Maar toch zijn hun skeletten allemaal volgens het zelfde model gebouwd

Dit was de blog over de hondsoorten. Nog meer leuke blogs kun je vinden op blognederland.nl

Geef een reactie

Dwerg poedel

Dwergpoedel

gedichten en poëzie

Verschillende vormen van poëzie toegelicht